sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Antena HF multiband pentru lucrul  in portabil

Antena a fost realizata pornind de la urmatoarele deziderate:

1. Sa aiba greutate si dimensiuni reduse si sa fie foarte usor de transportat 
2. Sa fie functionala pe cat mai multe benzi de radioamatori
3. Sa poata fi instalata usor in orice conditii de amplasament.

 Dupa multe experimente cu diverse variante de antene portabile, am optat pentru varianta "antena verticala". O antena interesanta era Buddystick a lui W3FF, dar destul de scumpa si nu suficent de mica...totusi ideea constructiva a acestei antene mi s-a parut extrem de interesanta ...si ca urmare am folosit-o!
 O alta sursa de inspiratie a fost site-ul american "HQ Antenna", de unde am luat ideea folosirii lobilor capacitivi (capacitive hat), care au ajutat foarte mult la reducerea dimensiunii antenei fara a pierde din eficenta. Acesti lobi capacitivi trebuiesc folositi corespunzator (la o anumita distanta de bobina) altfel efectul ar putea fi invers...

Antena are sase componente:
1. Baza antenei, formata din 3 tevi de aluminiu care se imbina una cu acealalta prin infiletare. Lungimea totala a bazei fiind de 560 mm.
2.  Bobina antenei (la care de asemenea montare se face prin infiletare in baza). 
Aceasta trebuie sa fie de foarte buna calitate, cu diametru cat mai mare si realizata cu sarma argintata, pentru a minimiza pierderile dat fiind valoarea mica a rezistentei de radiatie a antenei. Pe bobina exista prize corespunzatoare fiecarei benzi de lucru (!4, 18, 21 si 24 de MHz), iar pentru benzile de 7 si 10MHz se foloseste o alta bobina, interschimbabila (identica dar cu mai multe spire bobinate cu un pas mai mic).
Distanta de montare a bobinei fata de baza antenei (care coincide cu punctul de alimentare al antenei) trebuie sa fie la 1/3 din lungimea totala a antenei pentru a obtine o impedanta corespunzatoare.
3. Antena telescopica cu o lungime totala de 125 mm, care se ataseaza la bobina prin infiletare.
4. Lobii capacitivi, doi la numar, care se monteaza pe elementul telescopic in locul prevazut.
5. Contragreutatea (o sarma infasurata pe un suport, de pe care se desfasoara doar lungimea necesara benzii de lucru -lambda/4-, partea infasurata nu are efect) care este conectata la tresa cablului coaxial direct in mufa cu care se fixeaza antena in suport. Pentru suport am folosit o talpa magnetica, foarte utila atunci cand antena se monteaza pe masina (in stationar nu mobil!)... dar folosesc si un trepied (home made) pentru situatile in care amplasamentul nu permite prezenta automobilului ( munte, deal, balconul unui hotel etc.)
6. Cablul coaxial are in partea dinspre antena un soc de curent realizat din 12 toruri de ferita FT 50-43, puse unul langa celalalt (cablul coax trece prin toruri) si rigidizate cu un tub termoretractabil.

Antena asamblata

Antena demontata pe componente si husa pentru transport

Concluzii:

Pro: multi band (de la 7 la 28MHz), extrem de portabila, mica si usoara (demontata nu depaseste dimensiunea unui FT-857D, iar montata are aprox 1,9m), se comporta excelent, nu are nevoie de  antenna tuner, este versatila d.p.d.v. al montarii. Rezultaele obtinute au fost peste asteptari...

Contra: la fiecare schimbare de banda se configureaza manual, dar in schimb elimina necesitatea folosirii unui antenna tuner (in opinia mea inutil pt lucru in portabil, unde antena trebuie sa rezoneze, nu sa fie pacalita cu un ATU).

2 comentarii:

  1. Super realizare !! Arata beton , ptr portabil ! Dan YO3GH

    RăspundețiȘtergere
  2. 1xbet korean | Live betting in South Africa
    1xbet Korean. Free bets, bonuses, special offers for new 제왕 카지노 and existing 카지노사이트 players. 18+, CPL, Premier 1xbet League, NBA.

    RăspundețiȘtergere